Vormingsaanbod secundair onderwijs: uw gsm is goud waard voor Noord en Zuid


De workshop 'uw gsm is goud waard voor Noord en Zuid' vertelt over de impact van de goudkoorts op de gezondheid, het milieu, de economie en de samenleving in het Zuiden én hoe het anders kan.

Deze workshop voor het secundair onderwijs wordt jou aangeboden in het kader van de drie jaar durende campagne GOUD:EERLIJK? Deze sensilibiseringscampagne wil de impact van goudontginning in Latijns-Amerika kenbaar maken.

Goud in mijn gsm?

Het goud in je laptop, coltan en koper in je gsm, een mooi zilveren juweel, etc. : metalen en mineralen worden op allerlei manieren in dagdagelijkse producten verwerkt. Door de grote vraag stijgen de prijzen van deze grondstoffen exponentieel. Grootschalige mijnbouw creëert echter vaak intense conflicten: de impact op sociaal, economisch, cultureel en ecologisch vlak is vaak desastreus. Het goud wordt geëxporteerd terwijl de lokale bevolking achterblijft met sociale conflicten, een vervuild milieu, waterschaarste en weinig hoop voor een betere toekomst. Enkel voor het produceren van een gouden ring van 28 gram, blijft ongeveer 40 ton toxisch mijnafval achter. Ondanks de gevaren voor de volksgezondheid en milieu, geeft het neoliberale model de grote multinationals vaak vrij spel. Maar de machtsverhoudingen kantelen langzaam maar zeker…

CATAPA vzw neemt je aan de hand van indrukwekkend foto- en videomateriaal mee naar het paradijselijke noorden van Peru, naar de actuele CONGA-case, en legt haarfijn uit hoe David het opneemt tegen Goliat. Dit concrete verhaal maakt duidelijk waarom het thema ‘natuurlijke rijkdommen’ in vele landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika zo hoog op de agenda staat. Een korte contextanalyse van een geglobaliseerde wereld toont verder aan hoe Europa mee verantwoordelijk is, én wat de gemiddelde Belg hieraan kan doen.

Ons aanbod

Dit specifieke vormingsaanbod loopt vanaf 1 november 2012 tot 30 juni 2014. In dit vormingsaanbod zitten powerpoint-presentaties, interactieve spelen, documentaires, getuigenissen van de lokale bevolking, artikels, mijnbouwquiz e.d. verwerkt.
 

 

Waarvoor gebruik jij je oude gsm nog?

Een korte actie dmv het inzamelen van batterijen, opladers en oude gsm's in de GOUD:EERLIJK-box is gekoppeld aan ons vormingsaanbod. SIMS recycling solutions recycleert er het goud en de andere edelmetalen uit. Op deze manier wordt er geen nieuw goud ontgonnen. Deze kleine box kan in de klas of in de schoolgangen geplaatst worden.

Interesse?

Interesse in dit vormingsaanbod of deelname aan de wedstrijd? Contacteer ons op ondersaande gegevens. Hopelijk tot binnenkort!

Contact

  • Charlotte Christiaens
  • campagnecoördinator GOUD:EERLIJK?
  • K. Maria Hendrikaplein 5-101
  • 9000 GENT
  • info@goudeerlijk.be