Criminalisering van 16 activisten wegens het verdedigen van de meren van Conga


De feiten keren terug tot 2012 toen de gouverneur van Sorochuco activisten uit Celendín van gijzeling beschuldigde. De procureur van Celendín vraag 35 jaar gevangenis voor elk van de verdachten.

16 eenvoudige burgers, onder wie enkele milieuactivisten uit Sorochuco en Celendín, Cajamarca, zijn het doelwit van een absurde aanklacht omwille van hun positie in de verdediging van het water en in oppositie van het Conga project.

De verdachten, die zich steeds verzet hebben tegen het Conga project omwille van de negatieve impact die het zou veroorzaken en ter verdediging van de meren, worden er op verdachte wijze beschuldigd door de huidige gouverneur in Sorochuco, Luis Armando Castañeda Pisco, hem te hebben gegijzeld.

De feiten deden zich voor tijdens het Conga conflict toen de inwoners van het district Sorochuco, in Celendín, eisten dat de bovengenoemde gouverneur zich uitsprak over zijn standpunt in de kwestie en dat hij duidelijk zou maken of hij aan de kant van het volk zou staan. Daarvoor werd een volksvergadering gehouden op het centrale plein van het district waar de inwoners hun bezorgdheden uitten en hoewel de bevolking zeer energiek haar bezorgdheden liet kennen aan de gouverneur verliep de vergadering vreedzaam zonder enige agressie tegen hem en hij werd al helemaal niet vastgehouden zoals de klacht stelt van de vermelde gezagsdrager, argumenterend dat de bevolking hem gijzelde.

Ondanks de absurditeit van de aanklacht, formuleerde Ruperto Alcantara, verbeten verdediger van het Conga project en van president Humala, een beschuldiging tegen de 16 burgers wegens het delict van ernstige gijzeling en dwang en eiste 35 jaar gevangenschap voor elk van hen.

Wegens de aard van het delict en het aantal betrokkenen werd de zaak als “complex” of ernstig verklaard en doorverwezen naar berechting door een rechterlijke kamer van het Hoger Hof van Justitie in Cajamarca, waar het mondeling proces opgestart werd.

(Op 27 februari 2015 beslistte de rechter de zaak uit te stellen tot 12 mei 2015)

originele publicatie door GRUFIDES op www.lamula.pe, 28 januari 2015. https://grufides.lamula.pe/2015/01/28/poder-judicial-crininaliza-a-16-celendinos-por-defender-conga/grufides/