Kwb gsm-actie: meer dan 1,7 ton oude gsm's in amper 2 weken


In slechts twee weken verzamelde kwb in samenwerking met Recupel maar liefst 1780 kilo oude gsm's en gsm-laders. Aan deze grote gsm-actie deden 180 afdelingen uit Vlaanderen en Brussel mee. Met deze actie wil kwb de mensen wakker schudden rond het probleem van klein elektrisch en elektronisch afval dat zomaar in huis rondslingert.

In elektrische en elektronische apparaten zitten veel kostbare en zeldzame grondstoffen verwerkt. De grondstofvoorraden zijn echter eindig. Ooit raken ze op, en zelfs sneller dan we denken. Vandaar dat het én voor het milieu én voor onze portemonnee beter is om deze grondstoffen uit afgedankte apparaten te halen dan deze opnieuw aan Moeder Aarde te onttrekken.

De voorbije twee weken kon iedereen in meer dan 350 inzamelboxen zijn oude gsm deponeren, in bibliotheken, gemeentehuizen of handelszaken. De inzamelingsactie van kwb liep twee weken. “Dat is voldoende om de mensen bewust te maken van het probleem”, zegt Koenraad Coppens, nationaal voorzitter van kwb. “Technologisch is het perfect mogelijk om bijna alle aanwezige grondstoffen uit een gsm te recupereren, alleen geraken ongebruikte gsm's en andere kleine elektrische en elektronische apparaten niet waar ze horen. In België liggen per gezin gemiddeld 2 tot 4 oude gsm-toestellen ongebruikt in de lade. Met deze actie wou kwb mensen ertoe aanzetten om in de toekomst sneller hun oude apparaten in het containerpark, de Kringloopwinkel of de elektrohandel in te leveren.”

Om zeker te zijn van een goede afhandeling en verwerking van de ingezamelde gsm-toestellen, werkte kwb samen met Recupel, dat in België instaat voor de ophaling en verwerking van afgedankte elektronische en elektrische apparaten. Peter Sabbe, algemeen directeur van Recupel, legt uit: “Recupel staat garant voor een veilige en milieuvriendelijke ontmanteling van alle toestellen binnen België. We zijn dankbaar dat kwb deze gsm-actie heeft ondernomen en ervoor gezorgd heeft dat heel veel mensen hun oude gsm-toestellen hebben ingeleverd.”

Sommige kwb-afdelingen, zoals Zemst en Tervuren, slaagden erin om in twee weken maar liefst 60 à 70 kilogram oude gsm's en gsm-laders op te halen. Maar ook andere afdelingen hadden heel wat succes bij het inzamelen. De opgehaalde 1780 kilo is het equivalent van zo’n 13.350 gsm-toestellen of heel wat kostbare en zeldzame grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Kwb bekijkt samen met Recupel of ook volgend jaar deze geslaagde inzamelactie een vervolg kent.


Contact kwb:

Koenraad Coppens, algemeen kwb-voorzitter, koenraad.coppens@kwb.be, 0486 41 76 02

Koen Schoutteten, campagnecoördinator, koen.schoutteten@kwb.be, 0496 89 62 87

Wim Troch, communicatie, wim.troch@kwb.be, 0478 46 27 79

www.kwb.be


Contact Recupel:

Claude Detremmerie, project manager, claude.detremmerie@recupel.be, 0475 92 15 68

Katrien Verfaillie, communication manager, katrien.verfaillie@recupel.be, 02 706 8615

www.recupel.be


Over kwb:

Kwb doet jouw buurt bruisen. Week na week valt er van alles te doen, dankzij zo’n 70.000 leden in bijna 700 afdelingen in heel Vlaanderen en Brussel. Kwb zorgt met zijn duizenden vrijwilligers voor even boeiende als verrassende activiteiten voor het hele gezin. Kwb organiseert activiteiten die mensen samenbrengen en zich thuis doen voelen, maar ook activiteiten die mensen doen praten en doen nadenken. Want we zijn in kwb ook bezig met wat ons wakker houdt: kinderen opvoeden, omgaan met stress, werken aan onze gezondheid en die van het leefmilieu, en nog veel meer. Kwb is een partnerorganisatie binnen beweging.net.


Over Recupel en AEEA:

Recupel staat sinds 2001 in voor de inzameling en de verwerking van afgedankte huishoudelijke elektrische en elektronische apparaten (AEEA) in heel België. AEEA worden als gevaarlijke afvalstoffen aanzien en zijn daarom onderworpen aan een specifieke reglementering. Deze afvalstoffen dienen op een transparante, duurzame en efficiënte manier, én in overeenstemming met de afvalstoffenwetgeving, te worden opgehaald en verwerkt. De consument betaalt een Recupel-bijdrage bij elke aankoop van een nieuw huishoudelijk toestel. Deze bijdrage garandeert dat afgedankte apparaten, ingezameld door de distributie en in de containerparken, op een correcte manier worden verwerkt. Meer informatie vindt u op de website www.recupel.be.