Nieuwsoverzicht


Peru's indigenous people protest against relicensing of oil concession

Kichwa communities bar River Tigre, an Amazon tributary, with cables to stop oil company boats from passing and accuse government of turning a blind eye to contamination from oil operations in the fores


Cajamarca, Peru: mijnbouwbedrijf Yanacocha volhardt in haar agressie tegen de familie Chaupe.

Latijns-Amerika's grootste goudontginner verloor in december een rechtszaak over een terrein bij de meren van Conga, waar het bedrijf uitbreidingsplannen heeft. Desondanks gaan de bedreigingen van het bedrijf tegen de familie die het terrein bezit onverminderd door.


Criminalisering van 16 activisten wegens het verdedigen van de meren van Conga

De feiten keren terug tot 2012 toen de gouverneur van Sorochuco activisten uit Celendín van gijzeling beschuldigde. De procureur van Celendín vraag 35 jaar gevangenis voor elk van de verdachten.

16 eenvoudige burgers, onder wie enkele milieuactivisten uit Sorochuco en Celendín, Cajamarca, zijn het doelwit van een absurde aanklacht omwille van hun positie in de verdediging van het water en in oppositie van het Conga project.


Yanacocha verliest opnieuw een rechtszaak, ditmaal over de Meren van Alto Perú

Gepubliceerd door Grufides in La Mula (www.lamula.pe), 26 januari 2015. (vertaling Hanne Cottyn)

De rechtszaak werd aangespannen tegen het gemeentebestuur van San Pablo dat het waternatuurreservaat dat de Jequetepeque rivier van water voorziet onschendbaar had verklaard.


Mount Polley rating won’t be released. By Gordon Hoekstra, Vancouver Sun January 26, 2015

Gold and copper mine’s tailing dam collapsed last summer releasing potentially toxic metals. An industry rating for Imperial Metals’ management of the water and potentially toxic finely-ground rock from its Mount Polley mine will not be released. In this file photo: Contents from a tailings pond is pictured going down the Hazeltine Creek into Quesnel Lake near the town of Likely, B.C. on August, 5, 2014.


CATAPA Presents: De Schat van Goudland - Educatief Spel voor het Lager Onderwijs

De Schat van Goudland

Het is zover! Het spel De Schat van Goudland is eindelijk af en te leen bij CATAPA!

Het spel is bedoeld voor kinderen van lager onderwijs en kan door hun leerkrachten bij CATAPA geleend worden voor slechts 5 euro.


Conga: Inspectie bevestigt waterextractie door Yanacocha

Verslag door Milton Sánchez (Plataforma Interinstitucional Celendina)

Celendín, 26 januari 2015


Kamp voor Gevorderde Milieuactivisten

Ben je een gemotiveerde milieuactivist die graag nog wat bijleert over milieurechtvaardigheid? Dan is deze gratis aangeboden cursus, gegeven door een paar internationaal bekende activisten en activistische academici, een buitenkansje!


Second Life @ School

Met enige trots presenteren we jullie de gloednieuwe website van Second Life at School, het project gericht op het SECUNDAIR ONDERWIJS van Broederlijk Delen, Bos+, Studio Globo en CATAPA. 

Een trui gemaakt uit olie? Een GSM die goud bevat? We vergeten wel eens dat onze spullen gemaakt worden met natuurlijke grondstoffen zoals olie, koper of ijzererts. Heel wat van deze grondstoffen komen van ver en raken stilaan uitgeput. Bovendien worden ze ontgonnen met weinig respect voor mens en milieu.


Goudkoorts in Griekenland

Door Pieter Vermeersch

Griekenland is meer dan Syriza en economische crisis. De komende jaren investeert het Canadese Eldorado Gold  op het  schiereiland Halkidiki 1 miljard euro in  een open put mijn. Een van de grootste investeringen sinds Griekenland 5 jaar geleden in een schuldencrisis terechtkwam. Voor de ene een teken van hoop voor de slabbakende Griekse  economie. Voor de andere een (letterlijk) vergiftigd geschenk.