CATAPA: Wie zijn wij?


CATAPA is een jonge vrijwilligersbeweging in België. We werken rond (anders)globalisering en duurzame ontwikkeling in Latijns-Amerika en focussen hierbij op de problematiek van mijnbouw. Concreet ondersteunen we boerengemeenschappen die bedreigd worden door mijnbouwmultinationals. CATAPA staat voor Comité Académico Técnico de Asesoramiento a Problemas Ambientales, letterlijk Technisch Academisch Comité voor Bijstand bij Milieuproblemen. Die naam hebben we vooral gekozen met het oog op ons lobbywerk, en naast een boomsoort is het (voorlopig) een unieke naam in deze wereld.

CATAPA, mijnbouw beweegt Noord en Zuid

Door de bevolkingsgroei en de liberalisering van de economie boomt de laatste jaren het aantal mijnbouwexploitaties. De impact van mijnbouw op sociaal, economisch, cultureel en ecologisch vlak is vaak desastreus en fundamenteel onrechtvaardig. Het economische beleid dat dit toelaat, wordt in het Westen ontwikkeld, de negatieve gevolgen zijn voor het Zuiden. Deze structurele oorzaken van armoede en uitsluiting veranderen, doen we door een krachtdadig front te vormen met het middenveld in Noord en Zuid. CATAPA wil zowel in België als internationaal een voortrekkersrol spelen om deze groeiende problematiek aan de kaak te stellen en wil alternatieven aanreiken voor verantwoorde mijnbouw.

 

CATAPA, een jonge vrijwilligersbeweging

CATAPA werd opgericht in 2005. Sinds begin 2008 zijn we vzw. We zijn met een 100-tal jonge vrijwilligers en meer dan 1000 geïnteresseerden. We bieden een concreet en actiegericht engagement voor iedereen die gelooft dat een andere wereld mogelijk is. Door sensibilisering, netwerking, onderzoek, lobbywerk en uitwisseling willen we komen tot een concrete bijdrage aan de milieu- en klimaatcrisis door meer rechtvaardige mijnbouw en metaalverbruik te stimuleren. CATAPA ondersteunt momenteel boerengemeenschappen in vier landen: Guatemala, Honduras, Peru en Bolivia.

Lees hier onze missietekst.