Guatemala: het goud van de maya's


Guatemala is vandaag het mikpunt voor verschillende nieuwe mijnbouwprojecten. Guatemalteekse NGO's als Colectivo Madre Selva stellen dat volgens gegevens van het Ministerie van Energie en Mijnbouw meer dan 25% van het grondgebied van het land in aanvraag voor concessie door mijnbedrijven is.

In het verleden waren er reeds bedrijven zoals EXMIBAL, controversieel voor zijn aandeel in geweldplegingen tijdens de burgeroorlog, maar nu zijn het steeds meer internationale bedrijven zoals Montana Exploradora de Guatemala (dochteronderneming van de Canadese mijnbouwgigant Goldcorp Inc.) die uit zijn op het goud dat onder de gronden van de lokale Maya-gemeenschappen ligt.

Een voorbeeld daarvan is het Marlin project in San Marcos, dat ondanks het protest van de lokale bevolking van Sipakapa toch uiteindelijk werd opgestart en sinds 2004 operationeel is. De gemeenschappen in de omgeving protesteren hiertegen en klagen de vervuiling van hun landbouwgronden ten gevolge van de mijnbouwactiviteit aan, maar worden zelfs door de overheid niet gehoord.

Goldcorp Inc. heeft reeds sinds 2001 een gelijkaardig mijnbouw project lopen in Valle de Siria, Honduras, waar men na verschillende jaren van mijbouwactiviteit vaststelt dat de watervoorraad vervuild is met zware metalen en op andere plaatsen volledig uitdroogt.

Andere projecten zoals dat van Skye Resources, eveneens een Canadees bedrijf, en z'n dochteronderneming CGN (Compañia Guatemalteca de Niquel) in El Estor, waar vlakbij het meer van Izabál, gedacht wordt een de explotatie van een nikkel mijn. Hoewel dit project nog in z'n beginfase zit, werden de lokale gemeenschappen reeds snel geconfronteerd met de gevolgen ervan: in Januari 2007 zette een honderd-tal sterke politiemacht lokale gemeenschappen op hardhandige wijze uit hun huizen en van hun gronden. Huizen en oogst werden achteraf in brand gestoken om te beletten dat de mensen terug zouden keren. Een video over deze hardhandige uitzet kan u hier bekijken.

In samenwerking met het Vlaams Guatemala Comité steunt CATAPA de boerengemeenschappen en lokale organisaties in hun strijd tegen de onwettige praktijken van deze mijnbouwbedrijven in Guatemala.

Een uitgebreide beschrijving van de cases in San Marcos en El Estor kan je vinden in drie academische studies (thesissen), die je hieronder kan downloaden.