Nieuws uit Guatemala


DocuLatino 4

CATAPA organiseert van 14 februari tot 15 maart voor de vierde keer DocuLatino. In deze editie staan de problemen van de ontginning van grondstoffen zoals goud en olie centraal.

De grote multinationals gaan lopen met enorme winsten, maar laten in het Zuiden een grote sociale en ecologische ravage achter. Plaatselijke ecosystemen gaan kapot, boerengemeenschappen verliezen hun landbouwgronden, giftige producten vervuilen voor jaren het drinkwater. De gevolgen zijn rampzalig, en vaak onomkeerbaar.


Lancering goudeerlijk.be

Netwerk Bewust Verbruiken, Ecolife en CATAPA lanceerden goudeerlijk.be,  de gloednieuwe website van de drie jaar durende campagne: GOUD:EERLIJK? De campagne is hoofdzakelijk gericht op het sensibiliseren van consumenten in het Noorden over de impact van goudontginning in het Zuiden.


Hoe zou het nog zijn met... de schorsing van de Marlin mijn?

Er werd gejuicht toen in juni vorig jaar de Guatemalteekse regering toestemde de Marlin mijn in de westelijke hooglanden te schorsen. Bijna een jaar verder is er vooral verwarring, teleurstelling en... nog meer verdeeldheid. Dit is een artikel voor de geïnteresseerden die de zaak een tijdje uit het oog verloren en helemaal terug op de hoogte willen gebracht worden.


DocuLatino 3 - Antwerpen, Gent en Leuven

CATAPA organiseert van 14 februari tot 3 maart voor de derde keer DocuLatino. In deze editie staan de problemen van de ontginning van grondstoffen zoals goud en olie centraal.


Europarlementariërs vragen het naleven van de voorzorgsmaatregelen van de Interamerikaanse Commissie voor Mensenrechten (CIDH)

Op dinsdag 19 oktober ondertekenden 26 Europarlementariërs een brief gericht aan de president van de Guatemalteekse republiek, Álvaro Colom. De brief gaat over de voorzorgsmaatregelen geuit door de Interamerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (CIDH) ten gunste van de 18 Maya Mam gemeenschappen van Sipacapa en San Miguel Ixtahuacán (departement San Marcos).


Internationaal persbericht : Canadees mijnbedrijf loost illegaal verontreinigd water in Guatemalteekse rivieren

Arseenconcentraties tot 26 keer hoger dan WGO-normen

Gent, België / San Marcos, Guatemala, 15 oktober 2010 - Het Guatemalteekse ministerie van Milieu betrapte in september het Candadese mijnbouwbedrijf Goldcorp op illegale lozingen van zijn waterbassin in de rivieren van San Miguel Ixtahuacán. Goldcorp liet nog even uitschijnen dat de lozing volgens de regels was gebeurd, maar gaf geen reactie toen het ministerie haar aanklacht tegen het mijnbouwbedrijf bekendmaakte.


Persconferentie CATAPA met Bisschop Mgr. Van Looy Luc en Eric Gruloos

15 oktober 2010, 10u, Bisschopshuis Gent

Nadat o.m. de Standaard uitgebreid publiceerde over het werk van priester Eric Gruloos in Guatemala, wilden we de kans geven aan andere pers voor interviews. De Vriendengroep van Eric Gruloos, CATAPA en het bisdom Gent sloegen daarom de handen in elkaar voor deze persconferentie. Bisschop Van Looy benadrukte in zijn presentatie vooral de grote fout qua prioriteit die het mijnbedrijf Montana in Guatemala duidelijk maakt.


4 volksraadplegingen over mijnbouw in oktober in Guatemala

Oktober 2010 zal in het geheugen van westelijk Guatemala gegrift staan. Die maand zullen er 4 volksraadplegingen georganiseerd worden over mijnbouw. Dit zullen dan de 43ste, 44ste, 45ste en 46ste volksraadpleging op gemeentelijk niveau in de hooglanden.

Tot nog toe was het resultaat telkens weer dat de gemeenschappen zich resoluut tegen de mijnbouw uitspraken in hun gemeenschap.


Voorzitter Hooggerechtshof verantwoordelijk voor illegale verwerving van gemeenschapsgronden

Dat de mijnbouwactiviteiten van de Marlin mijn in San Miguel Ixtahuacán, uitgebaat door Montana Exploradora, dochteronderneming van Goldcorp, schendingen zijn van de mensenrechten, de rechten van inheemse volkeren en van de Guatemalteekse wet was al langer bekend. Nu brengen de uitstekende juridische onderzoekers van het mijnbouwverzet in het westen van Guatemala, aan het licht dat het kopen van de gronden van San Miguel een loutere misdaad is tegen het Guatemalteekse recht. De verdachte van deze misdrijf is niemand minder dan de huidige president van het Hooggerechtshof van Guatemala.


[PERSBERICHT] CATAPA bezorgd over toenemend geweld in Guatemala

Guatemalteekse regering verantwoordelijk voor toename van geweld tegen lokale bevolking

CATAPA vraagt met hoogste aandrang om over te gaan tot de schorsing van Marlin-mijn en het toepassen van andere ‘bewarende maatregelen’ die de Interamerikaanse Commissie voor Mensenrechten heeft gevraagd aan de Guatemalteekse regering.