Europarlementariërs vragen het naleven van de voorzorgsmaatregelen van de Interamerikaanse Commissie voor Mensenrechten (CIDH)


Op dinsdag 19 oktober ondertekenden 26 Europarlementariërs een brief gericht aan de president van de Guatemalteekse republiek, Álvaro Colom. De brief gaat over de voorzorgsmaatregelen geuit door de Interamerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (CIDH) ten gunste van de 18 Maya Mam gemeenschappen van Sipacapa en San Miguel Ixtahuacán (departement San Marcos). Deze gemeenschappen worden getroffen door de activiteiten van de Marlin-mijn en andere activiteiten gerelateerd aan de concessie in handen van Goldcorp/Montana Exploradora de Guatemala S.A.

De zesentwintig volksvertegenwoordigers van het Europees Parlement die de brief ondertekend hebben sporen de Guatemalteekse staat aan om de voorzorgsmaatregelen op een efficiënte manier na te leven. Deze maatregelen houden onder meer in dat de mijnbouwexploitatie van Marlin I wordt geschorst, net zoals andere activiteiten gerelateerd aan de toegekende concessie. Er wordt ook gevraagd om efficiënte maatregelen om milieuvervuiling te voorkomen.

De parlementariërs uiten hun bezorgdheid voor een groeiende toestand van conflictiviteit en van mensenrechtenschendingen. Daarom vragen ze aan de regering informatie over de concrete acties die zullen ondernomen worden om het leven en de fysieke integriteit van de inwoners van de 18 gemeenschappen te beschermen.

In samenwerking met CIFCA heeft CATAPA meegewerkt aan het laten ondertekenen van deze brief.

We zullen er over blijven waken dat de Guatemalteekse regering de maatregelen van de CIDH naleeft, en op die manier de rechten van de inheemse bevolking en het milieu respecteert.