Goliath op z’n knieën: Yanacocha verliest rechtszaak tegen familie Chaupe


Op 17 december werd eindelijk het finale woord gesproken in de rechtszaak tussen Yanacocha en de familie Chaupe. Vier jaar geleden spande Yanacocha een zaak aan tegen het gezin. Het transnationale mijnbouwbedrijf van NewmontMining (V.S.), Buenaventura (Peru) en de International Finance Corporation van de Wereldbank dat de grootste goudmijn van Latijns-Amerika uitbaat, beschuldigde de bescheiden boerenfamilie van inname van haar eigendom en geweld tegen het bedrijf. De wereld op zijn kop.

In 1994 kocht de familie Chaupe een lap grond in de gemeenschap van Sorochuco. Op diezelfde grond liet Yanacocha haar oog vallen in functie van haar uitbreidingsproject Conga. Terwijl het bedrijf er in slaagde van verschillende leden van de gemeenschap grond op te kopen, weigerden de Chaupes toe te geven aan de verleidingspogingen van het mijnbouwbedrijf. Sinds 2011 probeert Yanacocha de grond met constante intimidatie en de hulp van politiegeweld in te palmen. De agressieve grondroof werd aangekaart, maar de provinciale overheden lijken verblind door de druk van het mijnbouwbedrijf. Yanacocha start uiteindelijk een rechtszaak waarin de familie aanvankelijk schuldig wordt bevonden aan grondusurpatie. Ondertussen kwam de zaak onder de nationale en internationale aandacht en groeide de solidariteit met de familie.

Advocate Mirtha Vásquez, directrice van de NGO Grufides en internationaal gerenommeerd voor haar deskundige en pittige strijd tegen mensenrechtenschendingen in de context van extractieve operaties (ondermeer erkend als Gentse ere-rebel), nam de verdediging van de familie op zich. Ze slaagde erin het advocatenleger van Yanacocha op de knieën te krijgen. Nooit eerder verloor Yanacocha een zaak in Cajamarca.

Na vier slopende jaren, volgden vorige week eindelijk de verlossende woorden. De aangeklaagde familieleden werden over gehele lijn vrijgesproken en hun eigendom erkend. De ontlading was enorm, niet alleen bij de familie maar ook bij de vele sympathisanten die buiten de poorten van de rechtbank hun steun kwamen scanderen, dansen, bezingen. De gietende regen werd feestelijk onthaald, als overwinningsteken in de strijd voor het water in Cajamarca.

Zoals de opgeluchte Máxima en Jaime zelf aangeven, zal de rust echter niet zomaar terugkeren. Máxima, Jaime, Isidora en Jhilda zullen zich niet laten doen; dat weet het bedrijf ondertussen wel. Het nationale middenveld en de internationale gemeenschap kunnen evenmin hun aandacht laten varen. Het lapje grond van de Chaupes is té strategisch gelegen voor het mijnbouwbedrijf. Er gaat te veel geld gemoeid met de Conga plannen. En Yanacocha liet zich al te veel van haar meest agressieve en corrupte kant zien. Attent blijven is de boodschap.

Voor een gedetailleerde chronologie van het conflict over de grond van de familie Chaupe: http://www.tiki-toki.com/timeline/entry/363060/Caso-Familia-Chaupe/  

Het vonnis: https://www.youtube.com/watch?v=HGAyx2zCJaY

Reactie van de familie Chaupe: https://www.youtube.com/watch?v=X5L6nHNbhuI

Feest! https://www.youtube.com/watch?v=UEiD_3lufoI