Cerro de Achachucani, Challapata


Challapata is een gemeente in het Departement van Oruro, Bolivia. Het is de hoofdzetel op het vlak van de landbouwproductie, vooral melkproductie, zowel op regionale als nationale schaal. Enkel al voor deze melkproductie zijn er 2500 families te werk gesteld. In de regio waar de neerslaghoeveelheden eerder laag zijn, wordt er gebruik gemaakt van een fundamenteel systeem met irrigatiekanalen, waarbij het water komt van een groot waterreservoir, de belangrijkste dam van Challapata, die al 52 jaar cruciaal is voor de landbouw en veeteelt.

Cerro Achachucani ligt dichtbij deze dam. Al in 1993 dook er commerciële interesse op om deze heuvel te exploiteren. De bevolking heeft deze operatie jarenlang kunnen weerhouden. In 2007 echter tekende Castillian Resources Corporation, een Canadees Nikkel-Koper-Goud mijnbedrijf, de overeenkomst met SAT, South American Tin, een Australisch bedrijf dat reeds mijnprojecten in Bolivia heeft, ter bevestiging van de interesse in 30 aaneengesloten  concessies op de Achachucaniberg. Het opstarten van een mijnproject zou in de eerste plaats een sterke concurrentie voor water betekenen voor de boerengemeenschappen.

In voorjaar 2011 sloten verschillende instituten een samenwerkingsverbond af (la Asociación de Usuarios del Sistema Nacional de Riegos N2 Tacagua, het gemeentebestuur van Challapata, CORIDUP en CEPA) en ter opvolging vond er in augustus 2011 een belangrijke ontmoeting plaats waarbij er instituties en departementsvoorzitters werden uitgenodigd van buiten Oruro en zelfs buiten Bolivia (Ayllu van Cochambamba, gemeenteraad van omliggende dorpen, CEDIB, Comité de Defensa del sur de Perú,…) De wetgeving en opgelegde normen werden besproken, zoals bijvoorbeeld de wet die Challapata een goeddraaiende zuivelindustrie verzekerd, maar ook de mogelijke impact van een mijnoperatie op Cerro de Achachucani. In deze bijeenkomst werden verbintenissen gesloten tussen verschillende organisaties en instituties, die in de toekomst zeker nog een belangrijke rol kunnen spelen.