Blog van Thomas DM


La Mina 2 - In het hol van de leeuw

Dinsdag 28 juli. 4u40. Daan komt ons wekken. Vandaag mogen 14 deelnemers van SIED II de Marlin-mijn van Montana in San Miguel Ixtahuacán en Sipakapa bezoeken. Door de Noche belga gisteren hebben we slechts 4 uur geslapen, maar door de adrenaline spring ik uit mijn bed. 


Godsdienstles

'Wat heb je vandaag op school geleerd?' Wel, vandaag waren we te gast in Sipakapa, een van de twee gemeentes waar de Marlin-mijn van Montana Exploradora gelegen is. Op het programma stond onder andere een workshop van padre Fernando Cano over Teología y Ecología.


Hevige pleidooien en juegos de posiciones

De intercambio is begonnen. De toon is gezet. Het ijs gebroken.

Alle delegaties zijn aangekomen en iedereen heeft elkaar leren kennen. Wat niet wil zeggen dat we elkaars naam kennen of kunnen uitspreken. Je kent dat wel. Inge is hier Ine, Klaartje is Clara, Daan is Dan, Charlotte is Tsjarlot... Thomas vormt geen probleem. En Wies, die heet hier Luis (maar, tussen haakjes, dat staat eigenlijk ook op z'n identiteitskaart, dus dat is bij deze rechtgezet). Omgekeerd heb ik vooral moeite om namen zoals Xiomara en Limbert te onthouden.


Of ik voorbereid ben?

'En? Is alles voorbereid?'

'Het begint te korten, hé.'

Over een week vertrek ik naar Guatemala. Samen met 10 andere Catapistas neem ik deel aan SIED II, Seminario Internacional El Dorado II (dos). Van 22 juli tot en met 11 augustus gaan we deelnemen aan een intercambio met mensen van onze zuidpartners in San Marcos, mét veldbezoeken aan onze cases daar, een mijnbouwconferentie in Antigua en een veldbezoek aan het toekomstig mijnbouwproject in El Estor.


Inhoud syndiceren