Blog van Sam Verhaert


Eerste consulta popular is jarig

Gisteren was het feest in Comitancillo. De bewoners van dit afgelegen bergdorp, in het Westen van Guatemala, vierden de 4e verjaardag van de volksraadpleging. Een fotoreportage. 


Man sterft na sprong in basin met chemicaliën

Twee weken geleden speelden een paar bewoners van San Miguel de Ixtahuacán, in het Westen van Guatemala, een partijtje voetbal. Ze deden dat vlak naast het basin waar de Marlin goudmijn haar chemisch afval dumpt (zie foto). De bal viel in het meer en een man sprong erachteraan. 

Het meer wordt gebruikt om het mengsel van water en cyanide, nodig om gouderts uit de rotsmassa te halen, op te slaan zodat het kan verdampen. Een paar dagen geleden stierf de man.


'Niet alle goud blinkt' - radiodocumentaire over Marlin mijn in Guatemala

Twee weken geleden kregen we bezoek in San Marcos van de radiomaker Flip De Jong. Hij blikte een radioreportage in voor de Nederlandse IKON omroep over de gevolgen van de goudmijn. De Belgische pater Eric Gruloos, die een parochie heeft in één van de dorpen waar de goudmijn zich bevindt, komt uitgebreid aan het woord. Luister zelf, of lees het artikel om meer te weten.


Opgepakt aan de Salvadoraanse grens

No es no.’ Aldus een snor aan de grens. ‘Buitenlanders mogen niet aan politieke activiteiten deelnemen in El Salvador. Terug naar Guatemala met jullie bus.’ Een snor van weinig woorden.


Inhoud syndiceren