DOCULATINO ANTWERPEN


Datum: 
Woe, 18/03/2015 (Hele dag) - Vrij, 20/03/2015 (Hele dag)

Een veelbelovende 7e editie van het Doculatino filmfestival zal plaatsvinden in Leuven, Mechelen en Antwerpen. Met diepgaande documentaires over de grondstoffenproblematiek nemen we u dit jaar niet enkel mee naar Latijns Amerika, maar ook worden de grote mijnreuzen van Europa uit de doeken gedaan. Vanuit verschillende perspectieven, met de focus op de socio-ecologische gevolgen en ingeleid door getuigenissen en achtergrondinformatie worden verschillende conflictsituaties belicht. Een sterke aanrader!

 

Inkom: Vrije bijdrage/ oude gsm

 

Antwerpen Cultureel Centrum Berchem 20-23h

Driekoningenstraat 126

18/03/2015        Oil and Water (Ecuador) - 1h18 minutes

19/03/2015        Heart of Sky, Heart of Gold (Guatemala) - 1h38 minutes

20/03/2015        Amazon Gold (Peru) - 53 minutes

Na de films is er 10 minuten pauze. Nadien volgt voor de geïnteresseerden een gastspreker die meer uitleg verschaft over een specifieke case in de wereldwijde mijnbouwproblematiek.
 
Woensdag 18 maart 2015, 20u - blauwe zaal, cc Berchem:
 
Oil and Water (Ecuador)
 
Oil & Water is het waargebeurde verhaal van twee jongens die de volwassenheid binnenstappen wanneer ze de confrontatie aangaan met één van 's werelds ernstige giframpen. Hugo en David werden geboren aan beide uiteinden van de pijpleiding. Hugo komt naar Amerika om te vechten voor het voortbestaan van zijn Cófan stam in de Ecuadoriaanse Amazone, terwijl David naar Ecuador gaat om 's werelds eerste bedrijf te lanceren dat olie certificeert als "fair trade"." Hun ondernemingen leiden hen naar het ontdekken van een meer rechtvaardige toekomst, niet alleen voor de Cófan, maar voor alle mensen in de wereld geboren met olie onder hun voeten.
 
 
Donderdag 19 maart 2015, 20u - blauwe zaal, cc Berchem:
 
Heart of Sky, heart of Gold (Guatemala)
 
De oude Maya's geloofden dat de huidige wereld zou eindigen en een nieuwe cyclus zou ontstaan na 5125 jaar. Hoe eindigt dat verhaal? Verandert het water van kleur? Imploderen de oceanen? Valt de lucht naar beneden bij het vellen van de laatste boom? "Hart van Hemel, Hart van Aarde" geeft de hedendaagse Maya een kans hierop te antwoorden. We volgen 6 jonge Maya in Guatemala en Chiapas tijdens hun dagelijkse en ceremoniële leven, waarbij hun vastberadenheid om zich te verzetten tegen de destructie van hun cultuur en omgeving naar boven komt. Terwijl corporaties naar de uiteinden van de aarde gaan om er alle waarde, alle grondstoffen, uit te halen, schuiven zij hun inheemse perspectief naar voor in eigen woorden. Elk verhaal raakt een facet aan van de huidige wereldwijde crisis.
 
Prachtig gefilmd gedurende jaren, verweven de intieme getuigenissen van de hoofdpersonages zich met de fragiele schoonheid van de natuur en de scheppingsmythe van de Popol Vuh. Ruïnes van een voormalige Maya-beschaving staan op de achtergrond als voorboden van ons eigen mogelijke lot. De Maya's, zoals vele inheemse volkeren, geloven dat zij hoeders van de Aarde zijn. Hun visie op de Kosmos, waarin alle leven heilig is en onderling verbonden, presenteert een diep aantrekkelijk alternatief voor het heersende wereldbeeld.
 
 
Vrijdag 20 maart 2015, 20u - blauwe zaal, cc Berchem:
 
Amazon Gold (Peru)
 
Amazon Gold is het verontrustende verslag van een clandestiene reis naar het Amazone regenwoud. Ron Haviv en Donovan Webster, twee oorlogsjournalisten onder leiding van een Peruaanse bioloog, ontdekken de woeste destructie van ongerept regenwoud. Ze getuigen van een apocalyptische verwoesting in het achternastreven van illegaal gedolven goud, met gevolgen op een wereldwijde schaal. In het kielzog van surrealistische beelden van een buitengewone schoonheid veranderd in helse woestenij, bevestigt Amazon Gold het recht van het regenwoud te bestaan als een opslagplaats van een biodiversiteit van onschatbare waarde.
 
 

www.catapa.be

 

BijlageGrootte
collaboration doculatino.png36.26 KB