DOCULATINO Gent


Datum: 
Woe, 06/03/2013 (Hele dag) - Vrij, 08/03/2013 (Hele dag)

Plaats: faculteit Letteren en Wijsbegeerte, Blandijnberg 2, 9000 Gent.

Begin: 19.30u

Inkom: Gratis

 

 

 

 

woensdag 6 maart:

The law of the jungle (Peru, 2011, Michael Christoffersen, Hans La Cour, SP/sub ENG)

 

Diep in het regenwoud in Peru wordt een politieman vermoord. De overheid pakt enkele verdachten op en beschuldigt inheemse leiders van moord en terrorisme. Maar er is geen enkele getuige van de schietpartij. In de gevangenis worden de mannen gefolterd door de politie, hun kansen om hun onschuld te bewijzen zijn quasi nihil. Maar een jonge, inheemse leider Fachin, geeft niet op. Met de hulp van een lokale Britse missionaris contacteert hij een befaamde Peruaanse advocaat die gespecialiseerd is in dit soort zaken en vecht terug! En wint! 

De documentaire ‘The law of the jungle’, heeft ondertussen de Green Award gewonnen op het filmfestival in Sheffield. Het is een beklijvende film waarin duidelijk wordt hoe de inheemse bevolking in Peru het nog steeds moeilijk heeft om haar rechten te laten gelden en de politie en overheid enkel maar oog heeft voor de exploitatiemogelijkheden van het Amazonewoud.

 

Inleiding door José Fachin zelf

Meer info: www.putumayo.be

 

 

 

donderdag 7 maart

Every day is night (Bolivia, 2011, Jean-Jacques Wicky, SP/sub ENG)

De gelauwerde fotograaf Jean-Claude Wicky maakte gedurende bijna twee decennia foto’s van Boliviaanse mijnwerkers. Zij worden geconfronteerd met talloze ontberingen, van inkomens onder de armoedegrens tot onverbiddelijke arbeidomstandigheden, ondergronds en levensgevaarlijk. Wicky’s documentaire toont zijn terugkeer naar het land, om de verhalen achter enkele van zijn meest emblematische foto’s bij te lichten. Dit zorgt voor een ontroerend inzicht in het leven en de strijd van zwoegende mannen en vrouwen in de groeven van het Andesgebergte.

Meer info: klik hier

 

vrijdag 8 maart:

L'essence de la terre (Guatemala, 2010, Philippe Goyvzaertz, SP/sub ENG)

Deze film toont de sociale en ecologische gevolgen van de ontwikkeling van agrobrandstoffen in Guatemala. Een rekruteerder neemt ons mee naar dorpjes waar kleine boeren, gedwongen door de honger en door hun onvruchtbaar geworden gronden, hun huis moeten verlaten om in de grote plantages te gaan werken. In het departement Petén getuigen Maya-landbouwers die van hun gronden verjaagd werden door de hebzucht van de multinationals, over de gewelddadige methodes die vaak gebruikt worden. Maar de weerstand groeit en enkele gemeenschappen ontwikkelden een ander, lokaal en collectief economisch model, op basis van de jatrophateelt.