DOCULATINO Leuven


Datum: 
Din, 12/03/2013 (Hele dag) - Vrij, 15/03/2013 (Hele dag)

plaats: Campus Sociale Wetenschappen, Auditorium AV 00.17 (next to Pangaea), (Parkstraat 49 / Vesaliusstraat / Edward Van Evenstraat), Leuven, Belgium

Begin: 20.00u

Inkom: Gratis

 

 

12/03

Lithium, vloek of zegen? (Bolivia, 2010, Raf Custers)

De helft van de wereldvoorraad lithium zit in het grote zoutmeer van Uyuni in Zuid-Bolivië. Lithium is het lichtste metaal. Het dient onder meer om herlaadbare batterijen voor elektrische auto's te maken. Maar profiteert de Boliviaanse bevolking mee? Kan het de armoede uit Bolivia bannen? Wie zijn de kapers op de kust? Wat zijn de gevolgen voor de landbouw en het milieu?

Meer info: http://www.mo.be/artikel/de-pekelzonde-van-morales

A cielo abierto (Mexico, 2007, José Luis Matías y Carlos Pérez Rojas)
Mexico’s grootste onontgonnen goudvoorraad werd gevonden in El Carrizalillo, in de staat Guerrero. De bevolking leeft hier in schrijnende armoede, en de gronden zijn gemeenschappelijk bezit. In het begin van 2007 organiseerden de landeigenaars zich om van het Canadese transnationale bedrijf Goldcorp Mining een eerlijke, jaarlijkse betaling te verkrijgen, en sociale voordelen voor de gemeenschap.

A cielo abierto is het verhaal van een volk dat zich verenigde, vocht en won.

 

 

13/03

Apaga y vamonos (Chili, 2005, Manel Mayol i Riera, SP/sub ENG)

De Bíobío-rivier is de langste rivier in Chili en symboliseert de identiteit van de Mapuche-indianen. Het verhaal speelt zich dan ook af in het idyllische en rurale merengebied. Na opeenvolgende invasies sinds eeuwen brengt de Spaanse multinational Endesa in 2004 de fatale klap toe door er gronden te onteigenen: de oevers van de Biobio-rivier worden onder water gezet om een stuwdam te bouwen. Het belooft de grootste stuwdam ter wereld te worden voor opwekking van electriciteit. De plaatselijke bevolking zou hier echter niet van kunnen meegenieten en tegelijkertijd wordt het traditionele landschap volledig op zijn kop gezet. De Chileense, (democratische!) overheid weet de lokale opstanden tien jaar lang te onderdrukken en kiest partij voor het Spaanse energiebedrijf.
 

14/03

In the heart of Conga (Peru, 2012, Isabel Guarniz, SP/sub ENG)

Deze documentaire is gefilmd in Cajamarca in het noorden van Peru in 2012. In Cajamarca bevindt zich een van de grootste goudmijnen ter wereld, eigendom van het Amerikaanse mijnbedrijf Newmont. In de 20 jaar dat het bedrijf actief is, heeft de regio bijna geen vooruitgang gezien en blijft het een van de armste en minst ontwikkelde gebieden in Peru. Newmont daarentegen is een van de rijkste mijnbedrijven in de wereld, maar heeft totaal geen respect voor het milieu en de bevolking. Nu plant het bedrijf een nieuw project, Conga. De landbouwbevolking gaat in het verzet.