DocuLatino 5


Datum: 
Woe, 20/02/2013 (Hele dag) - Vrij, 15/03/2013 (Hele dag)

CATAPA organiseert van 20 februari tot 15 maart voor de vijfde keer DocuLatino waarmee ze aandacht vraagt voor het duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen. In deze editie focussen we op de problemen van de ontginning van niet-hernieuwbare grondstoffen zoals goud en olie en op de impact van de biobrandstoffenindustrie.

Grote multinationals gaan lopen met enorme winsten, maar laten het Zuiden achter met een grote sociale en ecologische ravage. Plaatselijke ecosystemen gaan teloor, boerengemeenschappen verliezen hun landbouwgronden, giftige producten vervuilen jarenlang het drinkwater. De gevolgen zijn rampzalig, en vaak onomkeerbaar.

Doculatino garandeert een boeiend programma van uniek beeldmateriaal en aangrijpende documentaires uit onder meer Peru, Bolivia en Guatemala. Voor de start van elke filmavond  geeft een gastspreker een beknopte inleiding op het thema van de avond.

Voor deze vijfde editie op maar liefst 5 locaties

Brussel

 • Vrijdag 22 februari: Law of the jungle (Peru)

Praktisch

 • La casa latina, Collegelaan 27, 1050 Elsene
 • Aanvang: 19.30u
 • Inkom: 3 euro

Mechelen

 • Vrijdag 22 februari: In the heart of Conga (Peru) (in kader van campagne Goud:Eerlijk?)

Praktisch

 • ViaVia café, Zandpoortvest 50, 2800 Mechelen
 • Aanvang: 19.30u
 • Inkom: gratis

Antwerpen

 • Dinsdag 26 februari: In the heart of Conga (Peru, SP/sub ENG), inleiding door Jonas Hulssens, vrijwilliger in Cajamarca, Peru voor Catapa in 2012, getuige van de protesten
 • Woensdag 27 februari: Every day is night (Bolivia, SP/sub ENG)
 • Donderdag 28 februari: L’essence de la terre (Guatemala, SP/sub ENG)

Praktisch

 • Universiteit Antwerpen, Rodestraat 14, 2000 Antwerpen, aula R.04
 • Aanvang : 19.30u
 • Inkom: Gratis

Gent

 • woensdag 6 maart: The law of the jungle (Peru, 2011, SP/sub ENG)
 • donderdag 7 maart: Every day is night (Bolivia, 2011, SP/sub ENG)
 • vrijdag 8 maart: L'essence de la Terre (Guatemala, 2010, SP/sub ENG)

Praktisch

 • Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, Blandijnberg 2, 9000 Gent.
 • Aanvang : 19.30u
 • Inkom: gratis

Leuven

 • dinsdag 12 maart: Lithium, vloek of zegen? (Bolivia) & A cielo abierto (Mexico) 
 • Woensdag 13 maart: Apaga y vamonos (Chili, 2005, SP/sub ENG)
 • Donderdag 14 maart: In the heart of conga (Peru, 2012, SP/sub ENG), inleiding door Jonas Hulssens, vrijwilliger in Cajamarca, Peru voor Catapa in 2012, getuige van de protesten

Praktisch

 • Campus Sociale Wetenschappen
 • Auditorium AV 00.17 (next to Pangaea)
 • (Parkstraat 49 / Vesaliusstraat / Edward Van Evenstraat), Leuven, Belgium
 • Aanvang: 20.00u

 

Slotfeest op 15 maart in Leuven!

 

Documentaires

In the heart of Conga (Peru, 2012, SP/sub ENG)

Deze documentaire is gefilmd in Cajamarca in het noorden van Peru in 2012. In Cajamarca bevindt zich een van de grootste goudmijnen ter wereld, eigendom van het Amerikaanse mijnbedrijf Newmont. In de 20 jaar dat het bedrijf actief is, heeft de regio bijna geen vooruitgang gezien en blijft het een van de armste en minst ontwikkelde gebieden in Peru. Newmont daarentegen is een van de rijkste mijnbedrijven in de wereld, maar heeft totaal geen respect voor het milieu en de bevolking. Nu plant het bedrijf een nieuw project, Conga. De landbouwbevolking gaat in het verzet.

Every day is night (Bolivia, 2011, Jean-Jacques Wicky, SP/sub ENG)

De gelauwerde fotograaf Jean-Claude Wicky maakte gedurende bijna twee decennia foto’s van Boliviaanse mijnwerkers. Zij worden geconfronteerd met talloze ontberingen, van inkomens onder de armoedegrens tot onverbiddelijke arbeidomstandigheden, ondergronds en levensgevaarlijk. Wicky’s documentaire toont zijn terugkeer naar het land, om de verhalen achter enkele van zijn meest emblematische foto’s bij te lichten. Dit zorgt voor een ontroerend inzicht in het leven en de strijd van zwoegende mannen en vrouwen in de groeven van het Andesgebergte.

L'essence de la terre (Guatemala, 2010, Philippe Goyvzaertz, SP/sub ENG)

Deze film toont de sociale en ecologische gevolgen van de ontwikkeling van agrobrandstoffen in Guatemala. Een rekruteerder neemt ons mee naar dorpjes waar kleine boeren, gedwongen door de honger en door hun onvruchtbaar geworden gronden, hun huis moeten verlaten om in de grote plantages te gaan werken. In het departement Petén getuigen Maya-landbouwers die van hun gronden verjaagd werden door de hebzucht van de multinationals, over de gewelddadige methodes die vaak gebruikt worden. Maar de weerstand groeit en enkele gemeenschappen ontwikkelden een ander, lokaal en collectief economisch model, op basis van de jatrophateelt.

The law of the jungle (Peru, 2011, Michael Christoffersen, Hans La Cour, SP/sub ENG)

Diep in het regenwoud in Peru wordt een politieman vermoord. De overheid pakt enkele verdachten op en beschuldigt inheemse leiders van moord en terrorisme. Maar er is geen enkele getuige van de schietpartij. In de gevangenis worden de mannen gefolterd door de politie, hun kansen om hun onschuld te bewijzen zijn quasi nihil. Maar een jonge, inheemse leider Fachin, geeft niet op. Met de hulp van een lokale Britse missionaris contacteert hij een befaamde Peruaanse advocaat die gespecialiseerd is in dit soort zaken en vecht terug! En wint!

De documentaire ‘The law of the jungle’, heeft ondertussen de Green Award gewonnen op het filmfestival in Sheffield. Het is een beklijvende film waarin duidelijk wordt hoe de inheemse bevolking in Peru het nog steeds moeilijk heeft om haar rechten te laten gelden en de politie en overheid enkel maar oog heeft voor de exploitatiemogelijkheden van het Amazonewoud.

Lithium, vloek of zegen? (Bolivia, 2010, Raf Custers)

De helft van de wereldvoorraad lithium zit in het grote zoutmeer van Uyuni in Zuid-Bolivië. Lithium is het lichtste metaal. Het dient onder meer om herlaadbare batterijen voor elektrische auto's te maken. Maar profiteert de Boliviaanse bevolking mee? Kan het de armoede uit Bolivia bannen? Wie zijn de kapers op de kust? Wat zijn de gevolgen voor de landbouw en het milieu?

 

A cielo abierto (MEXICO, 2007, José Luis Matías y Carlos Pérez Rojas)

Mexico’s grootste onontgonnen goudvoorraad werd gevonden in El Carrizalillo, in de staat Guerrero. De bevolking leeft hier in schrijnende armoede, en de gronden zijn gemeenschappelijk bezit. In het begin van 2007 organiseerden de landeigenaars zich om van het Canadese transnationale bedrijf Goldcorp Mining een eerlijke, jaarlijkse betaling te  verkrijgen, en sociale voordelen voor de gemeenschap. A cielo abierto is het verhaal van een volk dat zich verenigde, vocht en won. 

 

Apaga y vamonos (Chili, 2005, Manel Mayol i Riera, SP/sub ENG)

De Bíobío-rivier is de langste rivier in Chili en symboliseert de identiteit van de Mapuche-indianen. Het verhaal speelt zich dan ook af in het idyllische en rurale merengebied. Na opeenvolgende invasies sinds eeuwen brengt de Spaanse multinational Endesa in 2004 de fatale klap toe door er gronden te onteigenen: de oevers van de Biobio-rivier worden onder water gezet om een stuwdam te bouwen. Het belooft de grootste stuwdam ter wereld te worden voor opwekking van electriciteit. De plaatselijke bevolking zou hier echter niet van kunnen meegenieten en tegelijkertijd wordt het traditionele landschap volledig op zijn kop gezet. De Chileense, (democratische!) overheid weet de lokale opstanden tien jaar lang te onderdrukken en kiest partij voor het Spaanse energiebedrijf.