ACTIE! Solidariteit met protest in Peru


Datum: 
Din, 12/06/2012 - 17:30 - 18:30

Op dinsdag 12 juni is de Peruaanse president Ollanta Humala in Brussel te gast bij Europees president Herman Van Rompuy. Uit solidariteit met de protesten van de Peruaanse bevolking tegen mijnbouwprojecten voeren we een vreedzame protestactie aan de Europese Raad. Laat mee je stem horen!

Waar en wanneer?
Vreedzame solidariteitsactie ter plaatse aan het Justus Lipisusgebouw (zetel Europese Raad), Wetstraat 175, Brussel (metro Schuman). Afspraak om 17u30. Tegen 18u30 ronden we de actie af. Meebrengen: spandoeken, borden, foto’s, muziekinstrumenten, … 
 
Waarom?
Grootschalige mijnbouwprojecten leiden in Peru tot sociale conflicten over het hele land. Op 28 mei vielen twee doden bij protesten tegen een kopermijn van het Zwitserse bedrijf XStrata in Espinar, Cusco. In de regio Cajamarca strijdt de lokale bevolking tegen het Congaproject, een uitbreiding van de goudmijn Yanacocha, eigendom van het Amerikaanse Newmont. Drie jaar geleden, op 5 juni 2009, vielen in de Noord-Peruaanse Amazone meer dan dertig doden bij een conflict tussen de regering en inheemsen over concessies voor petroleumontginning – onder andere voor Europese bedrijven zoals Repsol en Perenco. Europese multinationals met mijnbouwoperaties in Peru zijn naast XStrata o.a. Nyrstar, Glencore, BHP Billiton, Rio Tinto en Anglo American. 
 
Als antwoord op het protest van lokale gemeenschappen en sociale organisaties, gebruikt de Peruaanse regering een strategie van criminalisering en harde repressie. Leiders worden zonder aanleiding opgepakt. Zij lopen het risico op mishandeling en een oneerlijk proces. De regering zet het leger in tegen vreedzame manifestanten en riep de voorbije maanden tot tweemaal toe de noodtoestand uit in regio’s met mijnbouwprotesten – een tactiek om ongestraft hardhandig te kunnen optreden en de investeringen van grote bedrijven veilig te stellen. 
 
De regeringen van de Europese Unie en Peru ondertekenden op 31 mei een Vrijhandelsakkoord.
Het akkoord maakt komaf met alle handelsbarrières tussen de EU en Peru. Het moet de concurrentiepositie van Europa versterken en Europese investeringen in Peru aanmoedigen, onder meer in de petroleum- en mijnbouwsector. In september ligt de tekst ter stemming voor in het Europees Parlement. Over milieu en mensenrechten wordt in het akkoord nauwelijks gerept.
 
We vragen:
- Een einde aan de criminalisering van het protest tegen mijnbouwprojecten in Peru, meer specifiek in Cajamarca en Espinar. 
- De annulatie van het Congaproject in Cajamarca, de bescherming van de lokale watervoorziening en het respect voor de ontwikkelingsplannen van de lokale bevolking, zoals gevraagd door de lokale sociale bewegingen.
- Een veroordeling door Europa van de mensenrechtenschendingen in Peru, die het directe gevolg zijn van onder andere Europese investeringen.
- Een duidelijk ‘nee’ aan het Vrijhandelsakkoord vanwege onze Europarlementariërs. 

Meer info

 
Verspreid deze oproep!

Organisatie
CATAPA vzw & Intal
www.catapa.be
www.intal.be