"Wij zijn een rivier." Aftrap van de Grote Volksmars richting de klimaattop in Lima!


Maandag gaat de alternatieve klimaattop, de "Cumbre de los pueblos frente el cambio climático", van start in Lima. Tijdens dit groot vierdaags event laten sociale organisaties vanuit alle continenten de stem van het middenveld horen. Met een uitgebreid programma aan interactieve workshops en sociale acties, worden de onderhandelaars op de officiële klimaattop, de COP20, herinnerd aan hun verpletterende verantwoordelijkheid om snel en effectief actie te ondernemen. 

Ook de Peruviaanse stem zal gehoord worden. De extractieve boom in het land doet de effecten van klimaatverandering nog grotere proporties aannemen. De koers van de nationale regering is op dat vlak bijzonder contradictorisch. Het gastland van de klimaattop blinkt uit in het afbreken van het beperkte milieubeleid dat in de voorgaande jaren moeizaam werd opgebouwd. Dit gaat samen met een afbouw van essentiële legale garanties ter bescherming van de mensenrechten. Als gevolg is mijnbouw in brongebieden geen probleem, wordt sociaal protest gecriminaliseerd, kent buitensporig politiegeweld geen juridische opvolging, wordt het fundamentele recht op water niet gerespecteerd. 

Om het gezamenlijke eisenpakket van de (groeiende) bevolkingsgroep die getroffen wordt door dit anti-milieubeleid aan te kaarten in Lima en tegenover de verzamelde internationale machthebbers, pers en middenveld, organiseert de "Volksbeweging voor het Goede Leven" (Movimiento de los Pueblos por el Buen Vivir) een nationale mars op Lima onder de noemer “Grote Volksmars – Wij zijn een rivier”. Deze Volksbeweging is een coördinatieplatform tussen sociale (boeren-, vrouwen-, studenten-) bewegingen uit het Noorden, Centrum en Zuiden van Peru dat eind oktober gevormd werd op de volksbijeenkomst in Celendín. 

Zondag 7 december wordt de aftrap gegeven van de Volksmars aan de meren van Conga. Bedreigd door de uitbreidingsplannen van Latijns-Amerika's grootste goudmijn, Yanacocha, vormen deze meren een symbolische plaats in de sociale strijd in Peru voor een duurzamer ontwikkelingsmodel. Met camions zakt de karavaan af naar de stad Cajamarca waar een herdenking wordt gehouden voor zij die stierven tijdens het sociaal conflict in 2012, gevolgd door een concert met sympathiserende artiesten. Diezelfde avond vertrekt de karavaan in bussen naar Trujillo waar op 8 december een publiek forum wordt gehouden. ’s Avonds wordt de Volksmars verwacht in Chimbote. Na een wake reist de karavaan verder naar haar eindbestemming, Lima.

In Lima trekt de Volksmars op naar de Plaza Bolognesi, vlak aan de locatie van de alternatieve klimaattop. Daar wordt de karavaan ontvangen door Ecologische Vlag, een patchwork van tientallen meters lang die tijdens de Watermars van 2012 aaneengenaaid werd met groene, artistiek gedecoreerde lappen stof in elke stopplaats van de mars. Op 10 december vloeit de Grote Volksmars samen met de Globale Mars ter verdediging van Moeder Aarde in Lima.

Vanuit verschillende sectoren uit de Peruaanse samenleving alsook internationale sympathisanten sluiten burgers zich aan bij de Grote Volksmars. Dankzij hun medewerking en solidariteit kreeg dit initiatief vorm. Er wordt geholpen met logement, volkskeukens, donaties, muzikale ondersteuning, etc. Samen wordt zo een "rivier" gevormd van verdedigers en verdedigsters van de aarde, van het water en van het leven. Ook CATAPA sluit zich aan bij deze rivier. De komende dagen berichten we vanuit Conga – Cajamarca – Trujillo – Chimbote – Lima over de Volksmars via verschillende sociale media.

Gran Marcha  Nacional de los Pueblos – Somos un Rio No Solo Gotas: https://www.facebook.com/pages/Gran-Marcha-Nacional-de-los-Pueblos-Somos-Un-Rio-No-Solo-Gotas/898006543550704

Cumbre de los pueblos Cajamarca: https://www.facebook.com/pages/Cumbre-de-los-pueblos-Cajamarca/637727806345784

CATAPA: https://www.facebook.com/catapa.belgium

@radioCATAPA: https://twitter.com/radioCATAPA