DocuLatino 5


Datum: 
Wed, 20/02/2013 (All day) - Fri, 15/03/2013 (All day)

CATAPA tiene el honor de presentar su 5to Festival DOCULATINO que enfatiza la importancia del manejo sustentable de los recursos naturales. El 5to Festival DOCULATINO se presenta del 20 de Febrero hasta el 15 de Marzo 2013 y se concentra en la problemática de la explotación de los recursos minerales no renovables como el oro y el gas así como sus repercusiones en la industria de los biocombustibles.

Mientras las empresas multinacionales obtienen grandes beneficios, las comunidades donde hacen su fortuna son abandonadas con grandes consecuencias sociales y ecológicas: se destruye el ecosistema, los locales pierden sus tierras, se utilizan químicos que contaminan el agua potable y que traen daños irreversibles.

El 5to Festival DOCULATINO presenta fascinantes documentales que presentan la problemática de Perú, Bolivia y Guatemala. Al inicio de cada documental contaremos con un presentadotr invitado que nos describirá brevemente la temática de la noche.

Esta 5ta edición se presenta en 5 lugares

BRUSELAS

Viernes 22 de febrero: La ley de la jungla (Perú)

 

Lugar: Casa Latina. Collegelaan 27 Rue du Collège, 1050 Elsene/Ixelles

Hora: 19h30

Entrada 3 euro

 

MALINAS

Viernes 22 de febrero: En el Corazón de Conga (Perú)

 

Lugar: Café ViaVia. Zandpoortvest 50, 2800 Mechelen

Hora: 19h30

Entrada libre

 

AMBERES

Martes 26 de febrero: En el Corazón de Conga (Perú)

Miércoles 27 de febrero: Todos los días son noche (Bolivia)

Jueves 28 de febrero: La esencia de la tierra (Guatemala)

 

Lugar: Universidad de Amberes. Rodestraat 14, 2000 Antwerp

Hora: 19h30

Entrada libre

 

GANTE

Miércoles 6 de Marzo:  La ley de la jungla (Perú)

Jueves 7 de Marzo: Todos los días son noche (Bolivia)

Viernes 8 de Marzo: La esencia de la tierra (Guatemala)

Lugar: Universidad de Gante.Facultad de Letras. Blandijnberg 2, 9000 Gent

Hora: 19h30

Entrada libre

 

 

LOVAINA

Martes 12 de Marzo: Litio, bendición o maldición? (Bolivia) y  A cielo abierto (Mexico)

Miércoles 13 de Marzo:  Apaga y vamonos (Chile)

Jueves 14 de Marzo: In the heart of Conga (Peru)

 

Lugar: Universidad de Lovaina. Auditorio AV 00.17 (junto a Pangaea), Parkstraat 49 / Vesaliusstraat /Edward van Evenstraat), 3000 Leuven

Hora: 19h30

Entrada libre

 

Fiesta de clausura: 15 de Marzo en Leuven!

Documentaires

In the heart of Conga (Peru, 2012, SP/sub ENG)

Deze documentaire is gefilmd in Cajamarca in het noorden van Peru in 2012. In Cajamarca bevindt zich een van de grootste goudmijnen ter wereld, eigendom van het Amerikaanse mijnbedrijf Newmont. In de 20 jaar dat het bedrijf actief is, heeft de regio bijna geen vooruitgang gezien en blijft het een van de armste en minst ontwikkelde gebieden in Peru. Newmont daarentegen is een van de rijkste mijnbedrijven in de wereld, maar heeft totaal geen respect voor het milieu en de bevolking. Nu plant het bedrijf een nieuw project, Conga. De landbouwbevolking gaat in het verzet.

Every day is night (Bolivia, 2011, Jean-Jacques Wicky, SP/sub ENG)

De gelauwerde fotograaf Jean-Claude Wicky maakte gedurende bijna twee decennia foto’s van Boliviaanse mijnwerkers. Zij worden geconfronteerd met talloze ontberingen, van inkomens onder de armoedegrens tot onverbiddelijke arbeidomstandigheden, ondergronds en levensgevaarlijk. Wicky’s documentaire toont zijn terugkeer naar het land, om de verhalen achter enkele van zijn meest emblematische foto’s bij te lichten. Dit zorgt voor een ontroerend inzicht in het leven en de strijd van zwoegende mannen en vrouwen in de groeven van het Andesgebergte.

L'essence de la terre (Guatemala, 2010, Philippe Goyvzaertz, SP/sub ENG)

Deze film toont de sociale en ecologische gevolgen van de ontwikkeling van agrobrandstoffen in Guatemala. Een rekruteerder neemt ons mee naar dorpjes waar kleine boeren, gedwongen door de honger en door hun onvruchtbaar geworden gronden, hun huis moeten verlaten om in de grote plantages te gaan werken. In het departement Petén getuigen Maya-landbouwers die van hun gronden verjaagd werden door de hebzucht van de multinationals, over de gewelddadige methodes die vaak gebruikt worden. Maar de weerstand groeit en enkele gemeenschappen ontwikkelden een ander, lokaal en collectief economisch model, op basis van de jatrophateelt.

The law of the jungle (Peru, 2011, Michael Christoffersen, Hans La Cour, SP/sub ENG)

Diep in het regenwoud in Peru wordt een politieman vermoord. De overheid pakt enkele verdachten op en beschuldigt inheemse leiders van moord en terrorisme. Maar er is geen enkele getuige van de schietpartij. In de gevangenis worden de mannen gefolterd door de politie, hun kansen om hun onschuld te bewijzen zijn quasi nihil. Maar een jonge, inheemse leider Fachin, geeft niet op. Met de hulp van een lokale Britse missionaris contacteert hij een befaamde Peruaanse advocaat die gespecialiseerd is in dit soort zaken en vecht terug! En wint!

De documentaire ‘The law of the jungle’, heeft ondertussen de Green Award gewonnen op het filmfestival in Sheffield. Het is een beklijvende film waarin duidelijk wordt hoe de inheemse bevolking in Peru het nog steeds moeilijk heeft om haar rechten te laten gelden en de politie en overheid enkel maar oog heeft voor de exploitatiemogelijkheden van het Amazonewoud.

Lithium, vloek of zegen? (Bolivia, 2010, Raf Custers)

De helft van de wereldvoorraad lithium zit in het grote zoutmeer van Uyuni in Zuid-Bolivië. Lithium is het lichtste metaal. Het dient onder meer om herlaadbare batterijen voor elektrische auto's te maken. Maar profiteert de Boliviaanse bevolking mee? Kan het de armoede uit Bolivia bannen? Wie zijn de kapers op de kust? Wat zijn de gevolgen voor de landbouw en het milieu?

 

A cielo abierto (MEXICO, 2007, José Luis Matías y Carlos Pérez Rojas)

Mexico’s grootste onontgonnen goudvoorraad werd gevonden in El Carrizalillo, in de staat Guerrero. De bevolking leeft hier in schrijnende armoede, en de gronden zijn gemeenschappelijk bezit. In het begin van 2007 organiseerden de landeigenaars zich om van het Canadese transnationale bedrijf Goldcorp Mining een eerlijke, jaarlijkse betaling te  verkrijgen, en sociale voordelen voor de gemeenschap. A cielo abierto is het verhaal van een volk dat zich verenigde, vocht en won. 

 

Apaga y vamonos (Chili, 2005, Manel Mayol i Riera, SP/sub ENG)

De Bíobío-rivier is de langste rivier in Chili en symboliseert de identiteit van de Mapuche-indianen. Het verhaal speelt zich dan ook af in het idyllische en rurale merengebied. Na opeenvolgende invasies sinds eeuwen brengt de Spaanse multinational Endesa in 2004 de fatale klap toe door er gronden te onteigenen: de oevers van de Biobio-rivier worden onder water gezet om een stuwdam te bouwen. Het belooft de grootste stuwdam ter wereld te worden voor opwekking van electriciteit. De plaatselijke bevolking zou hier echter niet van kunnen meegenieten en tegelijkertijd wordt het traditionele landschap volledig op zijn kop gezet. De Chileense, (democratische!) overheid weet de lokale opstanden tien jaar lang te onderdrukken en kiest partij voor het Spaanse energiebedrijf.